NICARAGUA
MER FRITID: Christina Isabel Hernandez (37) har jobbet på gården hele sitt liv og har fire barn som bor på gården. – Jeg trives her, det er gode arbeidsforhold som gjør at jeg kan tilbringe mer tid med barna mine.
– Det at vi er et koop og at vi har kunnet produsere for et internasjonalt rettferdig marked, har gjort at vi har overlevd både det politisk korrupte klimaet på nittitallet og kaffekrakket i 2001, sier Centeno, men understreker at de også har vært nødt til å ta opp lån for å overleve.
Kjemikaliefrie lunger
For 15 år siden la Finca Magdalena om til økologisk produksjon for å møte etterspørselen fra det kanadiske markedet. Da gården sluttet å bruke sprøytemidler og kjemikalier, sank omsetningen merkbart, men livskvaliteten for arbeiderne økte desto mer.
– Da vi stoppet å bruke kjemikalier, ble det mye lettere å puste, trøttheten forsvant, svien i øynene ble borte. Jeg føler meg generelt mye bedre. Jeg spiser bedre og arbeidet kjennes ikke så tungt ut. Dessuten er det mye bedre for miljøet. Vi kan kultivere jorda oftere, sier Felix Pedro Centeno.
Problemet med lungeemfysem og sterilitet blant arbeiderne i kooperativet ble nærmest helt borte etter at produksjonen ble økologisk.
Felles lån
Finca Magdalena ligger i skråningen opp mot Madera, en av øyas to vulkaner. Det vulkanske jordsmonnet er ekstra fruktbart og gjør det mulig
HACIENDA: Tørking av kaffebønder på baksiden av den gamle 1800-talls gården Finca Magdalena.
å dyrke de beste kaffesortene, som vokser høyest. Ti arbeidere rydder stien som leder gjennom jungelen til den høyeste delen av plantasjen. Juan Sambrana (52) høvler ned seige greiner med maschete. Det lukter søtt av plantesaft.
– Finca Magdalena er det beste stedet å jobbe. Før jobbet jeg i konvensjonelt jordbruk. Da jeg kom hit, forsvant smertene i lungene og utslettet på huden. Alene ville jeg heller ikke greie å få tatt opp lån. Dessuten liker jeg å jobbe med andre. Vi er alle like her. Vi jobber for hverandre, ikke for en sjef som sitter på toppen og bestemmer,
sier han.
60 > Fagbladet 5/2007
fbaargang2007 fbseksjonHEL