NYTT
> SYKEHUS SVIKTER DØDSSYKE
En stor andel av de nesten 20.000 danskene som hvert år rammes av slagtilfeller og livstruende hjertesvikt, blir behandlet altfor dårlig når de blir innlagt på sykehus. Det framgår av to nye rapporter fra Det Nationale Indikatorprojekt som måler kvaliteten i sykehusbehandling, skriver MetroXpress.
> NY BEGRAVELSESFORM Den svenske kulturministeren Lena Adelsohn Liljeroth vil endre begravelsesloven for å gjøra frysetørking mulig som begravelsesmetode, skriver Kyrkans tidning.
Flere døde oppbevares nedfryst i påvente av at loven skal endres. Myndighetene vil ikke gi flere dispensasjoner, men kulturministeren sier at hun vil jobbe for en lovendring, melder Sveriges Radio.
> LO-JA TIL TROMSØ-OL
LO-leder Roar Flåthen tror regjeringen sier ja til statsgaranti til OL i Tromsø. Forgjenger Yngve Hågensen er enda mer tydelig. – Staten må stille opp, sa Hågensen til avisa Nordlys i forbindelse med LOs representantskap i Ishavsbyen 6. juni.
> HVER TREDJE FALLER FRA
Når skoleåret begynner i august, vil nesten 40.000 elever være klare til å ta fatt på en yrkesutdanning, men 13.000 vil slutte uten å fullføre.
For den som faller ut av videregående opplæring, er sjansen stor for også å falle ut av arbeidslivet. Blant unge mellom 20 og 24 år som ikke har gjennomført videregående opplæring, er én av fire fortsatt uten jobb, skriver frifagbevegelse.no
6 > Fagbladet 6-7/2007
80.000 underskrifter mot pensjonsreformen
Norsk pensjonistforbund har samlet inn 80.000 underskrifter mot pensjonsreformen. Underskriftene skal overleveres arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen over sommeren.
– Underskriftskampanjen har avdekket et enormt engasjement blant folk, sier konsulent i Pensjonistforbundet, Marcus Engelberg, til Fagbladet. – Alle lag i befolkningen er representert blant dem som har skrevet under, fortsetter han.
Endret innhold
Engelberg sier at han håper underskriftskampanjen kan være med på å dytte politikerne i riktig retning slik at reformen kan framstå som litt annerledes når den settes i kraft i 2010. Pensjonistforbundet stiller seg positiv til selve reformen – det er innholdet i den de vil ha omgjort.
– Slik forslaget er i dag, vil enkelte grupper riktignok komme godt ut. Men vi er svært kritisk til at forhandlingsgrunnlaget blir borte. I
stedet er det en kalkulator som skal bestemme hvor store utbetalingene vil være, sier Engelberg.
Ingen forhandlinger
I det nåværende systemet får pensjonistene være med på å forhandle reguleringen av pensjonsutbetalingene, slik det også er for vanlige lønnstakere. Med reformen vil dette falle bort: I stedet skal man slå lønnsvekst og prisvekst sammen, og dele på to.
– I år var lønnsveksten på fem prosent og prisveksten på én prosent. Da ville pensjonistene fått tre prosent økning. Dette høres kanskje ikke så ille ut, men på lang sikt vil det gi store utslag. Jeg er skuffet over at reformens negative sider i så liten grad har blitt tatt
MOTSTAND: Nåværende og kommende pensjonister motsetter seg pensjonsreformen.
opp i media, sier Engelberg. – Mange vil bli rasende når de
skjønner hvilke utslag reformen vil gi.
I Fredrikstad har Fagforbundets pensjonistforening støttet opp om kampanjen. Leder Frøydis Wroldsen sier til Fagbladet at de har fått inn flere hundre underskrifter.
Tekst: SANDRA LILLEBØ
andre, skal ytelsene nå skattlegges som lønn. Brutto minsteytelse skal økes i forhold til dagens uførepensjon for å kompensere for økt skatt.
Utredningen har høringsfrist 1. oktober.
– Jeg velger å tro at politiske myndigheter verken ønsker eller våger å gjennomføre en reform som fører til kraftig nedgang i inntekter for tusener av uføre, skriver Rolf Lasse Lund.
Sjeføkonom Stein Reegård i LO mener Lunds frykt er ubegrunnet.
Han mener videre at uføredekningen i tjenestepensjonene må justeres når alderspensjonene blir endret.
– Men det vil skje i en lang prosess der fagbevegelsen vil ha stor innflytelse, sier LO-økonomen.
Tekst: EVEN TØMTE
Fagforbundet ut mot uførepensjonsutvalget
130.000 uførepensjonister vil komme dårligere ut dersom uførepensjonsutvalgets forslag skal tas til følge, sier Rolf Lasse Lund i Fagforbundet.
– Utredningen gir inntrykk av en viss økning i nettoinntektene. Men det er ikke riktig for uførepensjonister i stat, kommuner og bedrifter med offentlig tjenestepensjon, skriver spesialrådgiveren i Fagforbundet i en kronikk i Dagsavisen.
For alle med offentlig tjenestepensjon vil forslaget innebære at de mister den økte folketrygden, men samtidig blir pålagt skatteøk-
ninger. Årsaken er at offentlig tjenestepensjon er en såkalt bruttoordning som sikrer kompensasjon ved eventuelle nedskjæringer i folketrygden. Men denne samordningen virker også slik at man ikke får nyte godt av økninger i folketrygden, bortsett fra den ordinære årlige reguleringen av pensjonene.
Skattes som lønn
Uførepensjonsutvalgets innstilling innebærer at uførestønaden beregnes som 66 prosent av tidligere inntekt. Mens de trygdede i dag har skattefordeler som gjør at de har en vesentlig lavere beskatning enn
Illustrasjonsfoto: colourbox.com
fbaargang2007 fbseksjonHEL