Siden sist
Historisk tilbud
Fagbevegelsen og Høgskolen i Sør-Trøndelag har utviklet et unikt studietilbud om fagbevegelsens historie.
I dag kjemper fagbevegelsen for retten til fast ansettelse og imot EUs vikarbyrådirektiv. For hundre år siden kjempet de for at løsarbeidere skulle få fast ansettelse og mot at uorganiserte arbeidere skulle utkonkurrere organiserte.
– Det er samme situasjon i dag, bare med nytt ansikt, mener Tarjei Leistad, organisasjonssekretær i Fagforbundet Sør-Trøndelag og prosjektleder for et nytt studietilbud ved Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST), Arbeidsliv,
NYE VERKTØY: Tarjei Leistad anbefaler tillitsvalgte å ta det historiske studiet.
fagorganisering og demokratisering – Fagbevegelsens historie.
Landsomfattende
Som organisasjonssekretær er verving av nye medlemmer en viktig oppgave for Tarjei Leistad.
– Jeg har vært interessert i fagbevegelsens historie siden jeg ble
tillitsvalgt, og jeg bruker historien i vervearbeidet, forteller Leistad som selv skal begynne på studiet til høsten.
Målgruppa er i første rekke tillitsvalgte over hele landet, og prosjektlederen håper mange unge vil melde seg på. Han opplyser at studiet vil gå over tre semester og gi 30 studiepoeng. Studentene vil samles på HiST i Trondheim to ganger i semesteret. Oppgavelevering, forelesninger og veiledning vil ellers foregå på nett.
Kultur for samarbeid
Studiet er et samarbeidsprosjekt mellom Fagforbundet Sør-Trøndelag, Fagforbundet Trondheim, Utdanningsforbundet i Trondheim, LO i Trondheim og HiST. Fagforbundet har bidratt med over en halv million kroner i lån og garantier.
Tekst og foto: KARIN E. SVENDSEN
Attraktiv pris
Statens pris for attraktivt sted skal deles ut for første gang i 2012. Prisen skal deles ut til en kommune, eller andre som ved å involvere både offentlige, frivillige og private krefter, løfter et sted slik at det framstår som attraktivt, gir innbyggerne tilhørighet og gjør dem stolte. PF
Kvotering på nytt
Regjeringen har bedt 13 statlige virksomheter om å sette i gang en ny prøveperiode med moderat kvotering av ikke-vestlige innvandrere.
De skal ansette en ikke-vestlig hvis kvalifikasjonene er tilnærmet like. PF
Livslang læring
Tusen takk for utdanningsstipendet. Ønsker dere alle en god jul, sto det på et julekort som Fagforbundet fikk for et par måneder siden. Hilsenen kom fra et fornøyd medlem, en aktivitør, som var blitt tildelt 12 000 kroner i stipend for å etterutdanne seg. 23 millioner kroner delte forbundet ut til medlemmer som søkte utdanningsstipend i fjor. Det betyr at flere tusen medlemmer fikk en mulighet som gjorde det enklere å komme i gang med ønsket og nødvendig kompetanseheving. Midler til etterutdanning sitter ikke løst hos arbeidsgiverne, derfor er det gledelig at stadig flere benytter muligheten til å søke økonomisk støtte fra Fagforbundet. Du kan forresten lese mer om utdanningsstipendet på debattsidene lenger bak i bladet.
Fagbevegelsen har alltid vært opptatt av å legge forholdene til rette for at alle skal ha like muligheter i arbeidslivet. Det gjelder også muligheten til å ta etterutdanning. På den måten får arbeidstakere økt lønn og status – i tillegg til at de blir
Utdanningsstipendet bidrar til at økonomi ikke blir en
hindring for å ta videreutdanning.
enda dyktigere i jobben. I forbindelse med etter- og videreutdanningsreformen på 90-tallet ble det enighet om de gode intensjonene mellom partene i arbeidslivet. Finansieringen og den lønnsmessige uttellingen har det vært vanskeligere å bli enige om.
Tariffoppgjøret 2008 ble et gjennombrudd med tanke på uttelling
for kompetanse. Vi fikk gjennomslag for tallfestede lønnstillegg etter gjennomført relevant utdanning, men dessverre uten enighet om at det skulle være automatikk i dette. I hovedoppgjøret i 2010 forsøkte vi på nytt å få arbeidsgiverne med på at relevant etterutdanning automatisk skal gi lønnstillegg – uten å lykkes helt. Resultatet er likevel stadig sterkere føringer og formuleringer. Med utsikter til høyere lønn, vil flere bli fristet til å ta etterutdanning. Fagforbundet satser på at vårens oppgjør resulterer i automatisk tariffestet lønnstillegg for relevant etterutdanning.
4 > Fagbladet 2/2012
fbaargang2012 fbseksjonSAM