pulver, ris, noen liter olje og litt linser hvert kvartal er det som holder Safia og storfamilien hennes i live. Nå er hun redd for at dette vil stoppe. Familien må også skaffe penger til å betale leie for huset de har bodd i siden familiens bopel ble ødelagt under Israels «Operation Rainbow»-angrep på Rafah i mai 2004.
Safia har tolv barnebarn som går på skole i Rafah, den største byen på den sørlige delen av Gazastripen. I tillegg til at budsjettkuttene i den amerikanske kongressen får negative følger for
utdanningssystemet, går det også ut over helsevesenet. Når Safia eller andre i familien er syke, er sykehuset drevet av myndighetene det første hun henvender seg til. Dersom det blir borte, er det en katastrofe for alle i området.
Den norske legen Mads Gilbert beskriver den amerikanske kampanjen med påtvungen innsparing som en straff som minner om en slags «kroppslig avstraffelse» mot palestinerne for å ha gått til FN for å søke anerkjennelse som egen stat.
Nesten halve befolkningen i Israel og på de okkuperte områdene
er palestinere. USA gir rundt 500 millioner amerikanske dollar i året direkte til de palestinske myndighetene. Staten Israel, en av de 25 rikeste nasjonene i verden, mottar den største enkeltbevilgningen av amerikansk utviklingshjelp, rundt tre milliarder amerikanske dollar årlig.
I sitt knøttlille, dårlig utstyrte kjøkken koker Safia litt bønner, noen squash, gulrøtter og poteter – hun vet godt at hun og barna ikke har råd til kjøtt.
Og rundt henne fortsetter budsjettkuttene.
Fagbladet 3/2012 > 57
Foto: Mohammed Omer
fbaargang2012 fbseksjonHEL