¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇIplos
Individbasert pleie- og omsorgsstatistikk. Iplos-registeret omfatter informasjon om alle søkere og mottakere av kommunale helse- og omsorgstjenester.
På oppdrag fra Helsedirektoratet gjennomførte Alderspsykiatrisk forskningssenter, Sykehuset Innlandet i 2010 et prosjekt for å undersøke om Iplos dokumenterer omsorgsbehovet til personer med demens.
Det kan se ut som om de som har demens og nevropsykiatriske symptomer uten samtidig fysisk funksjonssvikt, er utsatt for
å få undervurdert sitt bistandsbehov, sier prosjektkoordinator Lisbeth Dyrendal Høgset. Hun mener derfor det er viktig at personalet supplerer informasjon fra Iplos med ytterligere kartlegging.
godt, og de som er på vakt i helgene, varter gjerne opp med mat som lukter og smaker ekstra godt, forteller Luka.
Noen av de eldre syns de har arbeidet nok, andre går villig til hånde, mens atter andre selv tar initiativ til å dekke bordet eller rydde av.
Alle bidrar med det de kan. De som ikke kan eller vil arbeide, kan ha glede av at det skjer noe rundt dem og av matluktene, sier Luka.
Frukt og bær i sansehagen
De fleste syns nok at baking er en damegreie.
Mannfolka er bedre når det kommer til grilling, sier
Unni Luka.
Unntaket er Reidulf Eiken. Det skal mer til enn en
skarve bolledeig for å true maskuliniteten til den tidligere jagerflygeren.
Her er jeg altmuligmann. Jeg er hobbysnekker og fikser alt, forteller han. Og han poengterer at han trives. Vi har det så hyggelig, og vi er så hyggelige, sier han. Eiken er full av overskudd. Sammen med de fire andre mannlige beboerne er han gjerne med på utearbeid; de måker snø, raker løv og hogger ved. Dessuten har de en sansehage å holde orden på. Om sommeren er så godt som alle med på piknik ut i sansehagen. Allerede første
året var det rips og solbær på bærbuskene.
Bare det å plukke og smake, er god sansestimuli, sier Unni Luka, som ser for seg at de gamle blir med på både
å rense og sylte etter hvert som avlingene vokser.
Realkompetansen er på plass
Jeanette Jensen er blant dem som syns det er fint å ha tid til å prate med beboerne. Hun har arbeidet siden hun avsluttet ungdomsskolen i barnehage, på skole og på sykehjem.
Så realkompetansen er på plass, sier hun. For også å få teorien på plass, tar hun nå Demensomsorgens ABC sammen med åtte kolleger.
Jensen søkte på jobb her fordi hun liker å ha tid sammen med beboerne og arbeide miljøterapeutisk.
Jeg trivdes på et vanlig sykehjem også, men her har vi større frihet til å gjøre noe sammen med beboerne.
I dag steller hun neglene til noen av damene.
Vi har også en bil til disposisjon, og det er veldig populært å kjøre rundt og på de stedene hvor beboerne bodde før de kom hit. Eller vi tar en titt på Drøbak sentrum og på nye boligfelt og nye hus. Om sommeren er det mange som liker å kjøre sightseeingtoget i sentrum, forteller hun.
Miljøarbeideren setter pris på at ledelsen verdsetter de ansattes kompetanse uavhengig om den er formell eller uformell.
Ledelsen her tar ansvar og legger til rette for at vi kan sitte og prate med beboerne og være kreative. Det er jo ofte ikke så mye som skal til, sier hun.
Vi lager mat fra bunnen, serverer vin som pårørende har tatt med, spiller brettspill eller setter på en Fleksnesfilm. Da koser vi oss.
MåLBEVISST ELEV:
Jeg arbeider her tre dager i uka og liker å sitte og prate med beboerne, forteller skoleelev Marius Indseth. Praksisen på Ullerud har befestet målet om en jobb i omsorgsektoren. Her er han sammen med Astrid Johnsen (t.v.), Cathy Berger og Unni Luka (stående).
¸ˇ¸ˇRETT VALG: Ane Nordskar har tatt turen fra rådhuset i Drøbak. Hun er glad for at også politikerne verdsetter innsatsen til de ansatte og kvaliteten på demensomsorgen. Her er hun sammen med Liv Raanaas.
34 > Fagbladet 12/2012
fbaargang2012 fbseksjonHEL