¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇKristin fikk et tilbud hun ikke kunne si nei til: læreplass og hel, fast stilling etterpå. Og ikke nok med det som nyutdannet får hun også et ekstra påslag på lønna.
Tekst og foto: SIDSEL HJELME
Hel stilling og høyere lønn
ristin Jordalen tviler på at noen vil ta denne utdanningen hvis de ikke har noe å gå til når de er ferdige.
Helsefaglærlingen var sjokkert da hun tidligere i år leste at ikke engang norgesmestrene fikk jobb
da de var ferdige med læretida.
Hva? Er det ikke lovfesta at vi får jobb etter læretida? tenkte jeg.
Jeg skjønner at jeg er heldig her i Vik.
Mange forsvinner
Kristin er ikke overrasket over at mange velger seg vekk fra helsefagutdanningen. I hennes egen klasse på Luster videregående skole er det bare tre som fortsatt er i faget. Hun kunne lett ha valgt annerledes selv også:
Hvis jeg ikke visste at jeg fikk full, fast stilling etterpå, hadde jeg kanskje valgt å studere i stedet.
Husmødre på deltid
Kristin er snart ferdig med første læreår i Vik kommune, og jobber akkurat nå i et treningskompleks der beboerne får hjelp til å mestre daglige oppgaver. Tidligere har hun jobbet på sykehjemmet og i hjemmetjenesten. Nå står praksis på sykehuset i Lærdal for tur.
Mange sier at de ikke vil bli helsefagarbeidere fordi de bare jobber med gamle, og at alle som jobber der, er gamle husmødre på deltid. Men slik er det ikke.
Dette yrket er så givende. Når jeg kommer hjem fra jobb og tenker på det jeg har gjort i løpet av dagen, kan jeg mange dager si til meg selv at i dag har jeg hjulpet en pasient til å overleve.
¸ˇ¸ˇ14 > Fagbladet 8/2013
fbaargang2013 fbseksjonKIR