TEMA
LIKELØNN
LANGT IGJEN
Snart kommer Likelønnskommisjonens rapport om lønnsforskjeller mellom kvinner og menn i Norge. Den vil blant annet slå fast at forskjellene er like store som de var for ti år siden, selv om mange ord har blitt skrevet og sagt om saken siden den gang.
Hvorfor er det så vanskelig å oppnå likelønn mellom kvinner og menn? Og hva kan fagbevegelsen gjøre med det?
Hvorfor er
Terje mest
verdt?
Menn tjener 15 prosent
mer enn kvinner. Må
det være sånn?
Tekst: SANDRA LILLEBØ og EVEN TØMTE Foto: JUNE WITZØE
– Det som er litt dritt, er når jeg har sagt ja til en firetimers vakt en lørdag, og de ringer noen timer senere og trenger Terje til et tolv timers skift, sier Beate Erlandsen Solhaug over kaffekoppen. En kort spasertur unna velter store, våte dampskyer opp fra pipene til Becromal Norways fabrikk. Om en time skal Terje Johannes Solhaug, «gubben», som det heter i Notodden, gå på kveldsskiftet, betjene maskinene som oksiderer aluminiumsfolie med strøm. Folien brukes senere i kon-
densatorer. Becromal øker omsetningen hvert år, og har god bruk for sine ansatte.
– Jeg fikk telefon i dag morges, og kunne vært på jobb før ettermiddagsskiftet også, sier Terje. Selv om han jobber full tid og kona 68 prosent, blir det ofte han som sier ja når de ringer fra jobben og vil ha noen til
å jobbe ekstra, mens hun tar seg av barna. Det gir mest i lommeboka.
– Kunne tenke meg å jobbe 80 prosent. Da ville jeg ha passe med penger, samtidig som jeg føler at jeg ville hatt hodet over vannet hjemme, sier Bente.
Becromal er ikke lønnsledende i sin bransje. En maskinoperatør i den italienskeide bedriften tjener likevel betydelig mer enn en personlig assistent i pleie- og omsorgstjenesten i Notodden kommune.
8 > Fagbladet 2/2008
fbaargang2008 fbseksjonSAM