–Gå til lege i tide
Flere menn enn kvinner dør av kreft. Anne Lise Ryel i Kreftforeningen mener menn må bli flinkere til å gå til lege. Tekst: HANNA HÅNES, Kreftforeningen Foto: MARIANNE OTTERDAHL-JENSEN
Menn rammes oftere av kreft enn kvinner, og de har mindre sjanse for å overleve. Det viser Kreftregisterets alvorstunge tall. Kreftforeningen mener den viktigste årsaken er at menn venter for lenge med å gå til legen.
ikke gir seg, vekttap og blod i urin eller avføring. Dersom du oppdager en kul et sted, er det også god grunn til å reagere. Symptomer som særlig menn må være oppmerksomme på er blod i sæd, hevelser i bryst-
vortene og vannlatingsbesvær.
Sistnevnte kan være tegn på prostatakreft. Menn over 55 år bør gå til lege jevnlig for å få undersøkt seg for denne krefttypen. Stadig yngre menn får prostatakreft, men det er fremdeles nokså sjeldent blant unge menn. De får derimot oftere testikkelkreft.
– Når de først går til legen, er det ofte en kvinne som sender dem, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel.
I 2006 startet foreningen kampanjen Menn og kreft, for å gjøre menn oppmerksomme på hvor viktig det er å ta kroppens signaler på alvor.
Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen.
– Det viktige med kreft er å oppdage sykdommen tidsnok, før den har spredd seg. Da er sjansen for å bli frisk mye større.
Vær obs på forandringer
Ryel forteller at man generelt bør opp søke lege hvis man merker en forandring i kroppen som varer over tid. Dette vil ofte si symptomer som ikke gir seg etter fire uker, eller som er plagsomme. Akutte smerter bør man selvsagt også gå til lege for.
Ryel nevner flere symptomer man bør være spesielt obs på: hoste som
– Det sjekker man selv ved å kjenne om det er
klumper på testiklene, om de har vokst, eller om det har skjedd noen forandring på annen måte, forklarer Ryel.
«Typisk mann»
Odd B. Hauge fikk kreft i fjor sommer, og beskriver seg selv som «typisk mann» – nemlig at han ikke tolket kroppens faresignaler og gikk til lege.
Hauge hadde merket at han hadde fått en kul på halsen. Den gjorde ikke vondt, og han kunne skyve og trykke
på den uten problemer. Han tenkte det kanskje kunne være en muskelknute. Han hadde snekret terrasse i det siste, og var litt støl på grunn av det. Tanken slo ham aldri at det kunne være kreft.
– Jeg følte jo ikke at jeg var syk, og hadde ikke vondt noe sted. Jeg var
62 > Fagbladet 5/2008
fbaargang2008 fbseksjonHEL