Skuffet over blåkopi
Det økonomiske resultatet ble det samme som i LO/NHO-oppgjøret etter at konsernoverenskomsten i Nettbuss og Borgbuss samt bussbransjeavtalen er forhandlet ferdig.
Anbud hindrer utvikling
Stein Guldbrandsen er også frustrert over at bussbransjeavtalens bestemmelser om kompetanseutvikling ikke følges opp av arbeidsgiverne.
– Vi blir møtt med argumenter som at dette vil øke utgiftene deres slik at de kommer til å tape anbud fordi de ikke lenger er konkurransedyktige på pris, forteller han.
– Jeg mener dette ikke er riktig, nå som regjeringen har levert det den har lovet, og vi får innført reglene for virksomhetsoverdragelse også i kollektivsektoren. De er jo innført nettopp for at det ikke skal være mulig å vinne anbudskonkurranser ved å svekke de ansattes lønns- og avtalevilkår.
– Samtidig er det alvorlig hvis anbud generelt hindrer kompetanseutvikling og sånn sett bidrar til å svekke hele tjenesteutviklingen i kollektivsektoren. Etter min mening bør dette være et godt argument for myndighetene til å arbeide videre med å få kollektivtransporten over på offentlig drift, sier Stein Guldbrandsen.
FRUSTRERT: Seksjonsleder Stein Guldbrandsen liker dårlig at de ansatte i Nettbuss og Borgbuss sakker etter industriarbeidere igjen.
Tekst: PER FLAKSTAD Illustrasjon: VIDAR ERIKSEN Resultatet er et tillegg på to kroner
timen for konsernoverenskomsten og for Borgbuss, og et tillegg på en krone i timen for bussbransjeavtalen.
Det betyr at bussarbeidere etter årets mellomoppgjør taper terreng i forhold til gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, stikk i strid med intensjonen da partene i kollektivsektoren ble enige om en landsomfattende bussbransjeavtale i 2007.
Betyr høye krav neste år
– Vi nådde målet om å komme mer på linje med en gjennomsnitts industriarbeiderlønn ved hovedoppgjøret i fjor. Foran mellomoppgjøret i år hadde avstanden økt til rundt 20.000 kroner. Men med et samordnet LO/NHO-oppgjør og total ansvarsfra-
skrivelse fraTransportbedriftenes Landsforening (TL) og NHO, var det ikke mulig å gjøre noe med denne forskjellen i Nettbussoppgjøret, sier Stein Guldbrandsen, leder i Fagforbundets Seksjon samferdsel og teknisk.
– Konsekvensen av et slikt resultat er at vi må kreve et tillegg på over ti kroner timen og sentrale justeringsoppgjør ved hovedoppgjøret til neste år. Dette understreket vi også i vår forhandlingsinnledning, fortsetter Guldbrandsen.
Etter hans mening vil det være i alle parters interesse å finne fram til et system som gjør det mulig å unngå denne formen for berg- og dalbane når det gjelder lønnsutvikling i kollektivsektoren.
Fagbladet 4/2009 > 35
fbaargang2009 fbseksjonSAM