SEKSJON KONTOR OG ADMINISTRASJON >
God praksis
Blivende sosionomer motiverer klienter som ikke søker eller får god nok hjelp andre steder. Studentene får til gjengjeld nyttig praksis.
28 >
Uryddig
Sporveisbussene får kritikk for uryddig forretningsdrift for avtaler som er gjort med selskapets innkjøpssjef på begge sider av bordet.
30 >
Krevende omstilling
Tusenvis av lønns-, personal-, regnskap- og IKT-medarbeidere i Helse Sør-Øst skilles ut og får Sykehuspartner som ny arbeidsgiver.
32 >
Sjokkrapport om Nav
KA-oppgjøret
i havn
Forhandlingene med Kirkens Arbeidsgiverorganisasjon, KA, er ferdig. Ny avtale gir samme pensjonsløsning som i KS-oppgjøret.
Forhandlingsløsningen innebærer at pensjonsordningen blir videreført på lik linje som i KS-oppgjøret og i staten.
Økonomien i mellomoppgjøret ble forhandlet i fjorårets hovedoppgjør. Det innebærer at alle får en lønnsøkning på tre prosent, eller minimum 9000 kroner fra 1. mai i år.
Etter at kirkelige tjenester ble utskilt fra kommunenes ansvarsområde, ble det dannet et nytt tariffområde med Kirkens Arbeidsgiverorganisasjon. I tariffoppgjørene har man gjennom forhandlinger anvendt midlene slik at de fanger opp særskilte behov innenfor kirkelig sektor.
Fagforbundets medlemmer som arbeider i kirkelige fellesråd, menighetsråd, menighetsbarnehager og institusjoner omfattes av denne avtalen.
Store helseskadelige arbeidsbelastninger og utilstrekkelig medvirkning er blant konklusjonene Arbeidstilsynet trekker etter å ha ført tilsyn ved 25 Nav-kontorer.
Tilsynet har i løpet av vinteren og våren sjekket arbeidsmiljøet i NAV etter å ha mottatt en rekke henvendelser om arbeidsmiljøbelastninger.
Pålegg fra Arbeidstilsynet
Dommen fra Arbeidstilsynet er hard: Tilsynet har funnet forhold som de vurderer som brudd på arbeidsmiljøloven.
Det er særlig tre punkter som framheves: • Store og helseskadelige arbeids-
belastninger. • Utilstrekkelig medvirkning. • Manglende kartlegging av
arbeidsmiljøkonsekvenser ved bruk av midlertidig ansatte.
Flere tiltak
Nå pålegger tilsynet Nav å kartlegge omfanget av de uheldige arbeidsbelastningene og å iverksette flere tiltak. Tiltakene skal evalueres våren 2010.
Nav pålegges også å iverksette tiltak for å styrke de ansattes medvirkning.
For å følge utviklingen nøye, skal Arbeidstilsynet delta som observatør i møter i arbeids-
Illustrasjonsfoto: Thomas Rasmus Skaug
ARBEIDSMILJØ PÅ ALVOR: Tillitsvalgte er glad for Arbeidstilsynets fokus på arbeidsmiljø og midlertidige tilsettinger, og de mener Nav må få tilført mer ressurser for å greie oppgavene.
miljøutvalget i Nav fram til evalueringen neste år.
Misforhold
– Vi er ikke overrasket. Dette er helt i samsvar med de tilbakemeldinger vi har fått, sier leder Jarle Berge i Norsk Tjenestemannslags landsforening i Nav.
Han er godt fornøyd med at Arbeidstilsynet tvinger Nav til å prioritere arbeidsmiljøet, og ikke som nå: Ensidig fokusering på nedbygging av saksmengdene. Rapporten peker på at det er
misforhold mellom oppgaver og ressurser i etaten.
– Skal vi rette opp dette misforholdet, må Nav få økte ressurser, fastslår Berge.
Han er glad for at tilsynet nå griper fatt i den utstrakte bruken av midlertidig ansatte.
– Vi har lenge jobbet for at de midlertidige skal tilsettes fast, og pekt på at midlertidige tilsettinger utgjør et arbeidsmiljøproblem, avslutter han.
Tekst: ANNE-GRETE LOSSIUS, Tjenestemannsbladet
>
fagbladet.no
Fagbladet 5/2009 > 27
fbaargang2009 fbseksjonKON