Framtidas feiere
for en sikrere by
De trives på taket. De er eksotiske i bybildet. Men først og fremst; de er byens framtidige vern mot branner. Tekst: OLA TØMMERÅS Foto: EIVIND SENNESET
Interessen for å bli feier har gått rett til værs i Bergen. Fagbladet møter ti ungdommer ved Bergen hovedbrannstasjon, åtte lærlinger og to praktikanter. Det er blant det største antallet feierlærlinger noen by har hatt her i landet.
Forebygger brann
De svartkledde ungdommene har feiekoster i beltet og gassmasker rundt halsen. De er klare for å entre taket, balansere på mønet og feie pipa. Men dette er bare en liten del av faget.
– Vi lærer om brannsikkerhet og forebygging, om tilsyn, lover og regler. Det er det som gjør utdanningen interessant, sier lærling Espen R. Asbjørnsen.
Han og medlærlingene pugger standarder, regler og forskrifter. Deres hovedoppgave er å forebygge branner. Feierne inspiserer fyringsanlegg, sjekker brannvarslere, slukningsanlegg, rømningsveier, registrerer avvik fra brannforskrifter, i tillegg til selvsagt: å feie pipa.
Populært yrke
– Feieryrket er blitt veldig populært. I dag har vi langt flere søkere enn vi klarer å ta inn, sier fagansvarlig Elisabeth Mikalsen. Totalt er 33 ansatt i Seksjon feiing og tilsyn i Bergen brannvesen.
Lærling Daniel Vellesvik var blant de siste som fikk en sjanse til å bli feier i år. – Jeg hadde tenkt på feieryrket helt siden ungdomsskolen, forteller han.
– Vi legger vekt på kontinuerlig påfyll av lærlinger, og vi
har skapt et stort og ungt miljø. Det har gjort det mer interessant for ungdommen å søke seg til oss, sier overfeiermester Lars Hernebäck. I dag er snittalderen på de 33 feierne i Bergen 29 år.
Synlig i bybildet
Lærlingene er ute og jobber omtrent fra første dag i læretida, og gjengen legges godt merke til i byen når de kommer i full feieruniform og -utstyr.
– Vi er populære blant turistene. De tar bilder av oss i smug, ler lærling Therese Eines.
Og minst like populære er de i alle de tusen hjem de besøker i løpet av
et år. – Vi blir vist stor tillit. Alle stoler
på feieren. Noen legger ut nøkkel dersom de ikke er hjemme, forteller
feierlærlingene. – Og det blir mye kaffe og kaker, bekrefter de.
– En feier må trives blant mennesker. Vi kommer inn i
hjemmene til folk, og treffer alle slags mennesker. Noen ganger fungerer feieren nærmest som en sosialkurator, forteller Hernebäck og Mikalsen.
Må tåle skitt
Mikalsen legger mest vekt på feiernes ansvar ved å forebygge branner, men – skal du bli feier, må du både trives i høyden og takle trange rom.
– Ingen holder nok lenge som feier hvis de har høydeskrekk, klaustrofobi eller ikke tåler å bli skitten, påpeker hun.
Fagbladet 12/2010 > 33
BERGEN OG FEIERE
• 33 feiere (10 under utdanning). • Antall piper å feie: 62.055 • Antall enheter å inspisere: 73.588 • Utførte feiinger (2008): 35.367 • Registrerte avvik ved feiing (2008): 422 • Pipebranner (2008): 24
fbaargang2010 fbseksjonSAM