Kommunevalget
Tre unge stemmer
9300 par unge føtter skal i høst trampe inn i valglokalene i
20 prøvekommuner. Hva tenker tre ungdommer i Stavanger
om denne stemmeretten? Vil de gjøre sin plikt? STekst: TITTI BRUN Foto: MARIUS VERVIK
Etter terrorhandlingene spurte Fagbladet de tre om deres forhold til politikk endret seg.
Vetle: Nei, ikke egentlig. Det er forferdelig. Jeg hadde aldri trodd at noe sånt kunne skje i Norge. Spesielt ille er det at uskyldige unge mennesker ble drept og skadet.
Daniel: Ja, jeg merket at jeg fikk åpnet opp øynene mer. Ikke at det endret ståstedet mitt i forhold til politikken, men jeg begynte å forstå hvor viktig politikk egentlig er, og hvor mye det kan bety for folk. Frida: Både ja og nei. Selvfølgelig preger det meg, men jeg har forsatt samme politiske ståsted. Men jeg har også innsett hvor viktig politikk faktisk kan være for folk. Meningene mine står enda hos SV, men hjertet og tankene er hos AUF.
tavanger er en av de 20 kommunene i landet der 16- og 17-åringer for første gang har stemmerett. Testkanin Frida Fredriksen (15) er klinkende klar. Hun gleder seg til å
stemme ved kommunevalget. – Selvfølgelig skal jeg stemme. Valget angår jo oss
og vår framtid. Så er hun også partipolitisk engasjert. Først ble hun
lokket med på noen møter i AUF, Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon.
– Men jeg syns ikke jeg fant gode nok svar. Det var mer åpenhet for mine spørsmål i SVs ungdomsorganisasjon, SU. Der følte jeg at jeg fikk flere valgmuligheter, sier Frida.
Musikk og politikk
Kjæresten Vetle Wiik (15) trekker mer på det. – Jeg vet ikke nok. Jeg er ikke like interessert. – Men er det ikke noe i samfunnet som du blir
opprørt av?
– Jo, bil og bensinprisene. Det er dyrt. Men jeg er mer opptatt av musikk, sier Vetle og viser til at Daniel Eide (15) og han spiller i band. De har øvingsrom i bydelshuset.
– Det er jo politikk. Det er politikerne som bevilger penger til ungdom og fritid. Vi skulle hatt mange flere øvingsrom, skyter Frida inn.
Kryssende interesser
Kollektivtrafikk er et annet tema som engasjerer. Ungdommene er bekymret for de voksne prisene på bussen når de om kort tid blir 16 år.
– Buss skulle vært gratis, betalt av skatten. – Men da øker skatten, og det liker ikke foreldre. – Og ikke alle tar buss, så det ville blitt urettferdig. – Men alle har en eller annen i husstanden som tar
fellestransport.
– Det burde vært mye billigere, men hvor skal pengene tas fra?
– De kunne spart masse penger ved å gjøre Tjensvollkrysset mye billigere.
Ungdommene sikter til veikrysset til 120 millioner som åpnet på forsommeren. Det har skapt heftig debatt i Stavanger, tydeligvis også blant ungdom. De nikker, enige om at der kunne man ha spart inn, og fått både flere øvingslokaler og billigere buss.
Påvirker søndagsmiddagen
På Fridas skole startet hver samfunnsfagtime med diskusjon om et av dagens avisoppslag.
– Det var bra. Vi ble innmari gode til å diskutere; etter hvert var nesten alle i klassen med.
Frida har tydeligvis også fått trening hjemmefra.
– Vi står på forskjellige sider hjemme. Det kan bli ganske heftig. Og når høyreonkelen min kommer på søndagsmiddag, koker det. Det er nesten så vi må droppe politikk som tema, sier Frida med et smil.
– Er det noe spesielt som dere har lyst til å nevne til slutt?
De tre ser på hverandre, men kommer ikke på noe.
– Ikke utenom at SV er best, sier Frida før hun farer av gårde på longboardet.
Foto: Berit Roald/Scanpix
16 > Fagbladet 8/2011
fbaargang2011 fbseksjonHEL