¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇ¸ˇTerapiridning
Terapiridning er en behandlingsform innen fysioterapien hvor hesten brukes som virkemiddel.
Hestens rytmiske bevegelser som overføres til rytteren, samt rytterens stilling, er sentrale i behandlingen. Man ser spesielt god effekt i forhold til balanse, styrking av holdningsmuskulatur, symmetri, koordinasjon og normalisering av muskelspenninger hos mennesker med nevrologiske skader eller sykdommer.
Hesten som terapeut gir også mye sansestimuli, og krever både konsentrasjon og samarbeid. Hesten bidrar også til at treningen blir lystbetont, og gir en opplevelse av mestring.
Rideterapeuter utdannes ved helsesportssenteret på Beitostølen (Oppland) eller på Valnesfjord Helsesportssenter (Nordland). Utdanninga bygger på fysioterapiutdanninga.
diagnose. Og siden skolen skal dekke mange behov hos dem alle, er det viktig at vi arbeider tverrfaglig, sier Margareth Larsen.
Allsidig trening
Hver elev har sin individuelle plan som beskriver hvordan han eller hun skal stimuleres både fysisk og psykisk. Rideterapien er en oppfølging av den individuelle planen til Anders. Bassengtrening sammen med fysioterapeut og minst en sang- og musikkstund står også på ukeplanen. Dessuten får han hver dag trening på en innowalker en type motordrevet ergometersykkel som han blir spent fast til, slik at beina hans gjør sykkelbevegelser.
Men det som kanskje engasjerer Anders aller mest, er jevnaldrende barn.
Jeg kan bare si ordet klasse, så stråler han, forteller Margareth Larsen.
Miljøterapeuten understreker at tilhørigheten til klassen betyr mye både for Anders og for de andre elevene på avdeling Fellesskapet.
Hun beskriver Anders som en blid, glad og sosial gutt.
Han er så glad i klassekameratene sine, og noe av det han liker best, er å dra på klassetur, forteller hun.
Kort vei
Anders og Margareth får sitte og kjenne varmen fra hesteryggen og følge Rosas bevegelser i tre kvarter. Etter en runde langs jorder og gjennom et boligfelt, svinger de inn på gårdsplassen igjen for å sale av.
Margareth Larsen syns elever og ansatte er heldige som har denne muligheten til effektiv og trivelig trening i gangavstand fra skolen.
Hit kan vi gå eller sykle til et unikt terapeutisk tilbud, sier miljøterapeuten.
Fagbladet 9/2013 > 33
fbaargang2013 fbseksjonKIR